1.Hljebsa sjemenkama
Potrebno:
60 g lanenih sjemenki
60 g susama (sezama)
60 g sjemenki suncokreta (oljuštenih)
60 g sjemenki tikve (oljuštenih)
60 Psylium ljuskica
2 supene kašike sjemenki crnog kumina
100 g pirovog brašna
Prašak za pecivo
Voda
Postupak:
Sjemenke sjediniti u zdjeli i preliti mlakom vodom. Ostaviti 20 min da sjemenke lana
ispuste sluz. Nakon toga dodati pirovo brašno i prašak za pecivo. Promiješati i oblikovati
hljeb. Možete se poslužiti kalupom za hljeb. Peći na 200 C oko 40-ak minuta.
Hljeb isjeći na 10 jednakih dijelova. Energetska vrijednost 1 šnite je oko 200 kcal.
Preporučuje se dijabetičarima, ženama u (pred)menopauzi, Hashimoto pacijentima i
svima koji žele visokokvalitetan obrok.
2.Domaćapašteta odribe
Potrebno:
80 – 100 g ribe (mogu poslužiti ostatci pečene ribe ili konzervirane sardine, tuna…)
2 čehne bijelog luka
4 – 5 svježih cherry paradajzića
2 supene kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ limuna
Sol, biber, ljuta paprika, peršin, kapari – dodati po želji
Postupak:
Sve sastojke dodati u blender ili sjeckalicu. Domaća pašteta spremna je za čas.
Energetska vrijednost ovako pripremljene domaće riblje paštete je oko 450 kcal.