Prilikom slaganja tanjura i osmišljavanja obroka, držite se sljedećih uputa:
1.Obezbijedite kvalitetan protein, biljni ili životinjski. Kvalitetni izvori proteina su riba i morski
plodovi, crveno meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, piletina i puretina, janjetina, te neizostavni
biljni proteini koji uključuju mahunarke, slanutak, grah, leću, soju itd. Proteini zahtijevaju termičku
obradu koja se uglavnom vrši uz dodatak ulja ili dolaze „upakirani“ sa izvorima masti. Neka izvor
proteina bude veličine i debljine Vašeg dlana. Ako su u pitanju jaja onda je to sedmično do 8 jaja.
Kako bi prehrana bila raznolika preporuka je koristi sve navedene izvore proteina, a ne samo
jedan određeni izvor proteina kao npr. piletinu.
Za mršavljenje je naročito važno ne pretjerati ni s unosom proteina, jer se sve neiskorišteno
deponuje u organizmu kao višak energije.
Također, za mršavljenje ali i sve hormonalne disbalanse preporučuju se cjeloviti izvori
proteina koji su prethodno navedeni, tj. eliminacija mesnih prerađevina (salama, šunki,
pašteta, kobasica…). Mesne prerađevine jako su bogate aditivima i kalorijama.
Ako ste pak ljubitelj namaza za doručak – predlažem humus ili domaću paštetu od ribe.
2.Izvor vlakana je primarno povrće i to zeleno lisnato, kupusnjače, paprike, patlidžan,
tikvice, porodica lukova, gljive itd. Vlakna u nešto manjem obimu prisutna su i voću,
svježem i sušenom, te orašastim plodovima i sjemenkama. Orašasti plodovi i sjemenke su
također izvori zdravih masti.