3.Jedite juhe izrađene na temeljcu (ribljem, pilećem, telećem, goveđem, povrtnom). Juha je
odličan način za unos vitamina i minerala te kolagena. Svakodnevno jedenje juhe smanjit će
ukupni energetski unos tijekom dana i olakšati mršavljenje. Kolagen iz temeljca odličan je
saveznik obnove i regeneracije sluznice crijeva, kože, hrskavica i svih vezivnih tkiva.
4.Kada su u pitanju hljeb i pekarski proizvodi, žitarice, krompir, tjestenina, riža preporučuje se
voditi računa o veličini porcije, ako se konzumiraju. Nikada ne konzumirati hljeb i krompir,
tjesteninu i rižu zajedno. Porcija hljeba uz obrok iznosi 1 šnita, riže 1 mala šoljica, suhe tjestenine
80 g, krompir jedan srednje veličine (oko 80 g).
Za mršavljenje se preporučuje smanjiti, ili samo uz doručak konzumirati gore navedene
namirnice. Visokokvalitetna zamjena je hljeb sa sjemenkama (Recept 1 u Prilogu). Ova
kategorija namirnica daje brzu energiju, pa ih je poželjno zamijeniti zdravim mastima i
izvorima vlakana, kako bismo osjećali sitost a potaknuli mršavljenje.
Za osjećaj sitosti važno je održavati ujednačen nivo šećera u krvi. Nagli pad nivoa šećera u
krvi, desi se nakon što pojedemo nešto jako slatko i uzrokuje još veći osjećaj gladi.
Uvjet za mršavljenje je kalorijski deficit. Njega postižemo smanjenim unosom hrane,
pojačanom fizičkom aktivnosti, ili kombinacijom oboje. Osim energetskog unosa važno je
potaknuti brži metabolizam i olakšati detox organizma.
Prenizak dnevni unos energije (< 1200 kcal) što je ispod potreba bazalnog metabolizma za većinu ljudi, rezultirat će mjerama štednje energije i smanjene potrošnje. Dakle, organizam će usporavati metabolizam, što nikako ne želimo.