Preporuka je prilikom pripreme hrane koristiti što više začinskog i ljekovitog bilja poput
origana, bosiljka, bibera, kurkume, đumbira, ružmarina, peršuna, timjana, majčine dušice,
mente.
Hljeb i pekarski proizvodi imaju visok glikemijski indeks, pa je potrebno strogo voditi
računa o količini. Kvalitetniji izbor s nižim glikemijskim indeksom jesu tamne vrste hljeba,
sa sjemenkama i višim udjelom vlakana. Najbolji izbor je priprema hljeba sa sjemenkama
kući (Recept 1 u Prilogu). Porcija hljeba za dijabetičare iznosi 1 šnita.
Različite vrste riže imaju različit utjecaj na nivo šećera u krvi tj. imaju različit glikemijski
indeks. Porcija riže iznosi 50 – 60 grama. Najbolji izbor za dijabetičare je basmati riža jer
ima najniži glikemijski indeks. Preporučuje se rižu pripremiti s maslinovim uljem ili
maslacem, te dodati blago prepržene orašaste plodove, sjemenke, ili povrće.
Kuhani ili pečeni krompir ima visok glikemijski indeks. Porcija kompira iznosi 80 grama
krompira (jedan krompir srednje veličine). Ohlađen krompir, preliven maslinovim uljem i
jabukovim sirćetom (krompir salata) ima nizak glikemijski indeks i mogu ga jesti
dijabetičari.
Za snižavanje glikemijskog indeksa namirnica potrebno ih je kombinirati s izvorima
vlakana (salate) ili izvorima masti.
Suplementacija dijabetičara ovisi o stepena komplikacija diabetesa i pratećim deficitima
vitamina i minerala. Ublažavanje štetnih posljedica diabetesa na organizam može se
postići alfa-liponskom kiselinom, vitaminima B skupine (B1, B6, B12) i hromom.
Antioksidansi i kurkumin također su značajna pomoć.
Čaj od lista crnog duda, zeleni i crni čaj te kamilica preporučljivi su dijabetičarima za
snižavanje vrijednosti tromjesečnog šećera u krvi.
07 sep
0