Osobama s Hashimotom mogu smetati gluten i laktoza ali ne nužno. Ako osjete
nadimanje i gasove, grčeve, opstipacije u tom slučaju preporuka je preći na Lactose free
mliječne proizvode, zatim i gluten free (primarno pšenično brašno eliminirati).
Preporuka je povećati unos ribe (2 – 3 puta sedmično), kvalitetnih zdravih masti
(avokada, maslinovog ulja, orašastih plodova, tahina, ribe), svježeg sezonskog povrća i
voća, mahunarki, začina poput đumbira, kurkume, origana, ružmarina, bosiljka.
Svakodnevno jesti juhe pripremljene na temeljcu, kako bi se smanjila propustljivost
crijeva. Prilikom pripreme hrane koristiti maslinovo ulje. Crveno meso i piletina iz
organskog uzgoja su visokokvalitetni izvori proteina i masti i preporučuju se jesti.
Za sve navedene bolesti izuzetno je važno umanjiti stres, relaksirati se i opustiti. Zašto?
Zato što naše žlijezde s unutrašnjim lučenjem rade timski i sinhronizirano. Kada
nadbubrežna žlijezda pojačano luči kortizol (u stanju stresa) istovremeno utječe i na
jajnike i na štitnu žlijezdu blokirajući njihov rad, ali i na inzulin pojačavajući inzulinsku
rezistenciju.
07 sep
0