Ragusa F, Fallahi P, Elia G, et al. Hashimotos’ thyroiditis: epidemiology, pathogenesis,clinic, and therapy. Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism.2019;33(6):101367. doi: 10.1016/j.beem.2019.101367Mincer DL, Jialal I. Hashimoto thyroiditis. In: StatPearls. StatPearls Publishing; August10, 2020.Ruggeri RM, Trimarchi F, Giuffrida G, et al. Autoimmune comorbidities...
1.Hljebsa sjemenkama Potrebno: 60 g lanenih sjemenki60 g susama (sezama)60 g sjemenki suncokreta (oljuštenih)60 g sjemenki tikve (oljuštenih)60 Psylium ljuskica2 supene kašike sjemenki crnog kumina100 g pirovog brašnaPrašak za pecivoVoda Postupak:Sjemenke sjediniti u zdjeli i preliti mlakom vodom. Ostaviti 20 min da sjemenke lanaispuste...
Menopauza označava prestanak mjesečnica. Računa se da je nastupila kada od zadnjemjesečnice prođe 1 godina. Vrijeme nastupanja je individualno, ali za većinu ženu je tooko 50-e godine života. Pušenje, autoimune bolesti, genetika, zračenje i hemoterapija teuklanjanje materice mogu uzrokovati ranije nastupanje menopauze.Vrijeme koje joj...
Osobama s Hashimotom mogu smetati gluten i laktoza ali ne nužno. Ako osjetenadimanje i gasove, grčeve, opstipacije u tom slučaju preporuka je preći na Lactose freemliječne proizvode, zatim i gluten free (primarno pšenično brašno eliminirati).Preporuka je povećati unos ribe (2 – 3 puta sedmično),...
Suplementacija za osobe s Hashimoto sindromom je najčešće personalizirana s obziromna širok dijapazon mogućih uzročnika i posljedica, a najčešće uključuje vitamin D,vitamine B skupine, vitamin C i E, selen, magnezij, željezo, omega masne kiseline,kurkumin i probiotike. Uz terapiju i suplementaciju, prilagodba prehrane je jako...
Štitina žlijezda je maleni organ u obliku leptira, smještena na donjem prednjem dijeluvrata. Luči hormone trijodtironin (T3) i tetrajodtironin (T4) koji reguliraju metabolizam isagorijevanje energije u našem tijelu.Hashimoto sindrom je najčešća autoimuna bolest na svijetu i karakterizira ju postojanjeantitijela na tkivo i hormone štitne...
Preporuka je prilikom pripreme hrane koristiti što više začinskog i ljekovitog bilja poputorigana, bosiljka, bibera, kurkume, đumbira, ružmarina, peršuna, timjana, majčine dušice,mente.Hljeb i pekarski proizvodi imaju visok glikemijski indeks, pa je potrebno strogo voditiračuna o količini. Kvalitetniji izbor s nižim glikemijskim indeksom jesu tamne...