Blog – Overlay – 1 Column

Diabetes Melitus tip 2(šećerna bolest)

Preporuka je prilikom pripreme hrane koristiti što više začinskog i ljekovitog bilja poputorigana, bosiljka, bibera, kurkume, đumbira, ružmarina, peršuna, timjana, majčine dušice,mente.Hljeb i pekarski proizvodi imaju visok glikemijski indeks, pa je potrebno strogo voditiračuna o količini. Kvalitetniji izbor s nižim glikemijskim indeksom jesu tamne...

Read More

Diabetes Melitus tip 2(šećerna bolest)

Kombinacijom nedovoljnog lučenja inzulina od strane gušterače i inzulinske rezistencije(neosjetljivosti ćelija na inzulin) nastaje diabetes melitus tip 2 (šećerna bolest). Ranijese zvao i starački diabetes, no danas je poznato da može nastati u bilo kojoj životnoj dobi.Za razliku od njega, genetski uvjetovana bolest koja...

Read More

Inzulinska rezistencija

Važno je održati stabilne vrijednosti nivoa šećera u krvi, kako bismo smanjili lučenjeinzulina. Postoji nekoliko kvalitetnih savjeta kako to postići: Ne vježbati dok smo gladni, tj. na prazan stomak, niti ujutro prije doručka.Prije obroka popiti 2 dcL vode s 1 supenom kašikom (15 ml)...

Read More