Inzulinska rezistencija

Važno je održati stabilne vrijednosti nivoa šećera u krvi, kako bismo smanjili lučenjeinzulina. Postoji nekoliko kvalitetnih savjeta kako to postići: Ne vježbati dok smo gladni, tj. na prazan stomak, niti ujutro prije doručka.Prije obroka popiti 2 dcL vode s 1 supenom kašikom (15 ml) jabukovog sirćeta.Redovno jesti, ne preskakati obroke i ne pregladnjivati se.Prilikom obroka

Continue Reading

Inzulinska rezistencija

Važno je znati da osoba može imati i normalan indeks tjelesne mase i imati inzulinskurezistenciju.Najbolji odgovor na inzulinsku rezistenciju je promjena životnog stila tj. svakodnevnafizička aktivnost (šetnja 30 min dnevno), promjena prehrambenih navika, umanjiti stres idovoljno sna. Gubitkom viška kilograma smanjuje se stepen inzulinske rezistencije.Vježbanjem stvara se novo mišićno tkivo koje je osjetljivo na inzulin.

Continue Reading

Inzulinska rezistencija

Inzulin je hormon koji luči gušterača i ima funkciju da vezivanjem za sve ćelije našegorganizma omogući održavanje normalnog nivoa glukoze (šećera) i masti u krvi. Kadaćelije ne vezuju inzulin za sebe ili nemaju adekvatan odgovor na inzulin javlja se stanjeotpornosti ili inzulinske rezistencije.Uzroci inzulinske rezistencije su starenje, pretilost (povećana tjelesna masa), sjedilačkinačin života bez fizičke

Continue Reading

Primjeri balansiranih obroka zaručak

Bosanski lonac je primjer tradicionalnog balansiranog obroka. Dodajte mu salatu po izboru (svježu ili kiselu). I jedite bez hljeba. Izlivena pita ili uljevak od blitve (ili špinata, šparoga), nemasnog sira, jaja i kukuruznog brašna primjer je kvalitetnog obroka. Uz ovaj obrok dodajte salatu po izboru i jogurt (kefir). Tikvice punjene mesom, uz dodatak cherry paradajza,

Continue Reading

Primjeri balansiranih obroka zaručak

Pileći filet je uvijek kvalitetan izbor za obrok. U kombinaciji s grilovanim povrćem (paprika, brokula, luk, tikvice, patlidžan), soja sosom i sjemenkama susama uživat će sva čula. Filet lososa ili tunjevine pečen s maslinovim uljem i bijelim lukom, šparogama, tikvicama ili špinatom. Za potpuni ugođaj Mediterana dodajte limun i listiće svježeg bosiljka Kuhana teletina (junetina)

Continue Reading

Primjeri balansiranih obroka zaručak

Za ljubitelje paste predlažemo porciju špageta od durum pšenice (ili spelte ili heljde kao gluten free opciju) u maslinovom ulju, s kozicama, cherry paradajzom, bijelim lukom, listićima svježeg bosiljka i orasima. Pastu kuhajte koliko je napisano na kutiji, nikako duže. Oprezno s količinom. Uz ovakav obrok dodajte salatu po želji, i nije potrebno jesti hljeb.

Continue Reading

Primjeri balansiranih obroka zadoručak

Tostirani integralni kruh, jaje na oko s biberom, cherry paradajz, svježi bosiljak. Pura sa nemasnim sirom, vrhnjem, sjemenkama suncokreta i susama, povrćem po želji i začinskim biljem (ili mikrobiljem). Kuhana jaja sa salatom od matovilca, rotkvice, cherry paradajza, luka i mladog sira.

Continue Reading

Primjeri balansiranih obroka za doručak

Humus s ekstra djevičanskim maslinovim uljem, sjemenkama, svježom salatom, maslinama i začinskim biljem. Kao prilog možete nasjeckati mrkvu na štapiće, a odlično se kombinira i sa zdravim krekerima i integralnim hljebom. *Domaći humus možete napraviti od slanutka u kombinaciji sa kuhanom ili pečenom cveklom, avokadom, pečenom crvenom paprikom daje nove ukuse.az Omlet sa povrćem, gljivama,

Continue Reading