Blog – Classic – 3 Column

Diabetes Melitus tip 2(šećerna bolest)

Preporuka je prilikom pripreme hrane koristiti što više začinskog i ljekovitog bilja poputorigana, bosiljka, bibera, kurkume, đumbira, ružmarina, peršuna, timjana, majčine dušice,mente.Hljeb i pekarski proizvodi imaju visok glikemijski indeks, pa je potrebno strogo voditiračuna o količini. Kvalitetniji izbor s nižim glikemijskim indeksom jesu tamne...

Continue Reading

Diabetes Melitus tip 2(šećerna bolest)

Kombinacijom nedovoljnog lučenja inzulina od strane gušterače i inzulinske rezistencije(neosjetljivosti ćelija na inzulin) nastaje diabetes melitus tip 2 (šećerna bolest). Ranijese zvao i starački diabetes, no danas je poznato da može nastati u bilo kojoj životnoj dobi.Za razliku od njega, genetski uvjetovana bolest koja...

Continue Reading

Inzulinska rezistencija

Važno je održati stabilne vrijednosti nivoa šećera u krvi, kako bismo smanjili lučenjeinzulina. Postoji nekoliko kvalitetnih savjeta kako to postići: Ne vježbati dok smo gladni, tj. na prazan stomak, niti ujutro prije doručka.Prije obroka popiti 2 dcL vode s 1 supenom kašikom (15 ml)...

Continue Reading

Inzulinska rezistencija

Važno je znati da osoba može imati i normalan indeks tjelesne mase i imati inzulinskurezistenciju.Najbolji odgovor na inzulinsku rezistenciju je promjena životnog stila tj. svakodnevnafizička aktivnost (šetnja 30 min dnevno), promjena prehrambenih navika, umanjiti stres idovoljno sna. Gubitkom viška kilograma smanjuje se stepen inzulinske...

Continue Reading

Inzulinska rezistencija

Inzulin je hormon koji luči gušterača i ima funkciju da vezivanjem za sve ćelije našegorganizma omogući održavanje normalnog nivoa glukoze (šećera) i masti u krvi. Kadaćelije ne vezuju inzulin za sebe ili nemaju adekvatan odgovor na inzulin javlja se stanjeotpornosti ili inzulinske rezistencije.Uzroci inzulinske...

Continue Reading

Primjeri balansiranih obroka zaručak

Bosanski lonac je primjer tradicionalnog balansiranog obroka. Dodajte mu salatu po izboru (svježu ili kiselu). I jedite bez hljeba. Izlivena pita ili uljevak od blitve (ili špinata, šparoga), nemasnog sira, jaja i kukuruznog brašna primjer je kvalitetnog obroka. Uz ovaj obrok dodajte salatu po...

Continue Reading