Blog Medium Highlight

Diabetes Melitus tip 2(šećerna bolest)

Preporuka je prilikom pripreme hrane koristiti što više začinskog i ljekovitog bilja poputorigana, bosiljka, bibera, kurkume, đumbira, ružmarina, peršuna, timjana, majčine dušice,mente.Hljeb i pekarski proizvodi imaju visok glikemijski indeks,...

Read More

Diabetes Melitus tip 2(šećerna bolest)

Kombinacijom nedovoljnog lučenja inzulina od strane gušterače i inzulinske rezistencije(neosjetljivosti ćelija na inzulin) nastaje diabetes melitus tip 2 (šećerna bolest). Ranijese zvao i starački diabetes, no danas je poznato...

Read More

Inzulinska rezistencija

Važno je održati stabilne vrijednosti nivoa šećera u krvi, kako bismo smanjili lučenjeinzulina. Postoji nekoliko kvalitetnih savjeta kako to postići: Ne vježbati dok smo gladni, tj. na prazan stomak,...

Read More

Inzulinska rezistencija

Važno je znati da osoba može imati i normalan indeks tjelesne mase i imati inzulinskurezistenciju.Najbolji odgovor na inzulinsku rezistenciju je promjena životnog stila tj. svakodnevnafizička aktivnost (šetnja 30 min...

Read More

Inzulinska rezistencija

Inzulin je hormon koji luči gušterača i ima funkciju da vezivanjem za sve ćelije našegorganizma omogući održavanje normalnog nivoa glukoze (šećera) i masti u krvi. Kadaćelije ne vezuju inzulin...

Read More

Primjeri balansiranih obroka zaručak

Bosanski lonac je primjer tradicionalnog balansiranog obroka. Dodajte mu salatu po izboru (svježu ili kiselu). I jedite bez hljeba. Izlivena pita ili uljevak od blitve (ili špinata, šparoga), nemasnog...

Read More